heelkundige ingrepen

Voor een chirurgische ingreep dient er meestal meer tijd voorzien te worden. Deze wordt dus steeds gepland uitgevoerd na een verkennende consultatie waarin het probleem bekeken wordt en u meer uitleg krijgt over de behandeling. In sommige gevallen dienen ook bepaalde bloedverdunners voor de ingreep afgebouwd te worden. Dit gebeurt in overleg met uw huisarts.

De ingreep zelf vindt plaats in de praktijk onder lokale verdoving. Meestal zal de wonde gesloten worden met hechtdraden en wordt er een drukverband aangelegd om nabloeden te voorkomen. U krijgt nadien uitleg over de verdere nazorg thuis en welke voorzorgen u dient te nemen (vermijden van sport en bepaalde bewegingen afhankelijk van de plaats van de ingreep, geen alcohol op dag van ingreep, bij pijn evt. dafalgan innemen). De hechtdraden mogen verwijderd worden bij de huisarts. Wij laten u weten na welke tijdsspanne dit mag gebeuren. Eenmaal de draadjes verwijderd zijn mag het litteken dagelijks gemasseerd worden met een littekencrème of een neutrale hydraterende zalf. Tot slot dient het litteken goed beschermd te worden bij zonblootstelling, bij voorkeur met een zonnecrème factor 50.

cryotherapie

In geval van cryotherapie (bevriezen) zal er na enkele dagen op de behandelde plaats een blaar ontstaan. Deze zal geleidelijk aan verdrogen tot een korst en binnen enkele weken spontaan loskomen. De eerste dagen wordt de behandelde plaats best wat ontsmet. Pijnlijke en gespannen blaren mogen evt. opengeprikt worden.